piątek, 1 listopada 2013

Orkiszowe ciastka z czekoladą i żurawiną

A może pieguski? W wydaniu pełnoziarnistym, lekkim i pożywnym :)
Orkisz nadał im nieco orzechowy posmak, całości dopełniła czekolada i kwaskowata żurawina.
 Bardzo chrupiące.

:-)

W duecie z kawą zaczynamy dzień....



Składniki (21 sztuk)

  • 1 szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki syropu z agawy (można mniej, według uznania)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g żurawiny
  • garść migdałów
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju
Sposób przyrzadzenia:
  1. Na patelni upraż płatki orkiszowe, aż zaczną nieco się rumienić i pachnieć orzechowo.
  2. W rondelku rozpuść czekoladę, dodaj syrop z agawy, olej i mleko. Wymieszaj.
  3. W malakserze zmiksuj migdały, następnie płatki orkiszowe. Dodaj czekoladowy syrop oraz mąki, proszek do pieczenia i sodę.
  4. Na koniec dodaj żurawinę i wymieszaj całość.
  5. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego układaj na blasze wyłożonej papierem, rozpłaszczaj je łyżką i piecz ok. 15 minut w temp. 170 stopni (termoobieg).
Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz