piątek, 22 listopada 2013

Placek kokosowy z kruszonką

PYCHOTA !!!





Składniki:

  • 250 g mąki pszennej białej
  • kilka łyżek mąki pszennej razowej (ok. 4 )
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek wody
W dużej misce zmieszaj składniki (prócz razowej mąki) i wyrabiaj miękkie ciasto, dosypuj mąkę razową oraz wodę, aż konsystencja ciasta będzie elastyczna. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż 2/3 ciasta, "rozciągnij" na płaski placek, ponakłuwaj widelcem (resztę ciasta włóż do zamrażarki). Podpiecz ciasto przez ok. 10 minut w temp. 160 stopni (termoobieg).

Masa:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru.
Zagotuj wiórki z mlekiem i cukrem, aż nabiorą gęstej, kremowej konsystencji. Możesz ewentualnie przełożyć masę do blendera kielichowego i miksować kilka minut dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji (ale nie jest to konieczne :)). Schłódź w lodówce.


Wyłóż masę kokosową na podpieczony placek, na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach resztę ciasta i piecz jeszcze całość ok. 15 minut. 

Wystudzone posyp cukrem pudrem :-)



10 komentarzy:

  1. fajnie wygląda

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na naprawdę pyszne:) No i jest kokos, co już szczególnie mnie zachęca do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję! i polecam wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. nieskromnie powiem, że dobre! :D

    OdpowiedzUsuń