sobota, 9 listopada 2013

Placki ziemniaczane z papryką

Dziś na szybciutko szybki i prosty obiad :)
Paprykowe placki ziemniaczane pieczone w piekarniku.

 Rzecz zdrowa i pożywna, choć ziemniaki mają ostatnimi czasy złą sławę. Niesłusznie. Gotowane lub pieczone ziemniaki to wartościowe paliwo dla naszego organizmu, lekkostrawne i bogate w witaminy (zwłaszcza C i beta - karoten), białko oraz minerały takie jak fosfor i wapń! :)



Składniki (5 dużych  placków):

  • 7 ziemniaków
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, chili, kmin rzymski


Ziemniaki i cebuę zetrzyj, natomiast paprykę posiekaj i połącz warzywa z resztą składników.
Piecz placki ok. 30 minut w temp. 180 stopni.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam placki, lecz nie mogę jeść smażonych. Pieczone są smakowitą alternatywą, na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) z pewnością pieczone są nieco inne w konsystencji jak te smażone, ale w smaku uważam, że w niczym im nie ustepują. Dla miłośników placków ziemniaczanych jak znalazł! :)

    OdpowiedzUsuń