środa, 6 listopada 2013

Sezamowe kotlety z zielonego groszku

Na szarą i ponura jesienną aurę proponuję soczyście zielone kotleciki z groszku !
Niech mi chociaż na talerzu będzie dziś kolorowo :-)

Składniki (16 sztuk):

  • opakowanie mrożonego groszku (450g)
  • 1 torebka ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sezamu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa



  1. W misie malaksera posiekaj cebule i czosnek.
  2. Dodaj ugotowany groszek oraz kaszę i zmiksuj.
  3. Do masy dodaj sezam, mąkę, bułkę oraz przyprawy i wymieszaj.
  4. Formuj kotleciki i piecz w tem. ok. 160 stopni przez 15 minut.
Gotowe!





Wierzch kotlecików przed pieczeniem można dodatkowo oprószyć sezamem.




1 komentarz: