piątek, 15 listopada 2013

Sos grzybowy z żurawiną

A na obiad nietypowe połączenie borowików, pieczarek i żurawiny.
Przepis prosty i szybki.
Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak smacznie... nieskromnie mówiąc :D



Składniki:

  • szklanka suszonych borowików (wcześniej namoczonych)
  • 4 duże pieczarki
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • szklanka śmietany roślinnej (u mnie ryżowa domowej roboty)
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej



  1. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju,.
  2. Dodaj pokrojone grzyby, podlej bulionem i dus ok. 15 minut.
  3. Dodaj nastepnie żurawinę i śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i duś jeszcze ok. 5 - 7 minut.
  4. Na koniec posyp natką pietruszki.
Smacznego :-)

Finalny obraz dzisiejszego obiadu wygląda tak:


Buziaki dla mojego małego wytrwałego pomocnika :*


3 komentarze:

  1. Zrobiłam dzisiaj na obiad! :-) Pyszotka :-) Dziękuję za przepis :-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę bardzo! cieszę się, że smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  3. Radość dziecka najlepsza miarą smaku potrawy!:D

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń