wtorek, 12 listopada 2013

Zielone risotto z cukinią i porem

Dziś kolejny pomysł na risotto, tym razem w barwach zieleni czyli cukinia, por, awokado i koperek :-)



Składniki (4 duże porcje):

  • 400 g ryży arborio
  • 2 duże cukinie
  • 1/2 pora
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • koperek świeży
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrwnego wina
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatałowa
  • oliwa

  1. Na  3 łyżkach oliwy podsmaż pokrojoną cebulkę oraz czosnek, dodaj pokrojonego pora i cukinię, pieprz, tymianek i gałkę  - duś na małym ogniu ok. 5 minut.
  2. Następnie warzywa zasyp ryżem, wymieszaj wszystko i zalej bulionem (tak by przykryło ryż).
  3. Gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż nalej ponownie chochelkę bulionu oraz podgrzane (!) wino. Gotuj ok. 25 minut, dolewając bulion i często mieszając, aż ryż będzie miękki,a konsystencja kremowa.
  4. Na koniec dopraw ewentualnie solą, wymieszaj ze zmiksowanym na pastę awokado,płatkami drożdżowymi i posiekanym koperkiem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz