środa, 13 listopada 2013

Ziołowa zapiekanka z batatem

Niby nic, danie zdawać by się mogło proste i banalne.
Ale u mnie punktuje za smak, aromat i kolorystykę :D
Generalnie uważam, że pieczone warzywa to świetna sprawa. Odpowiednie zioła i przyprawy, a dobrze znane nam smaki warzyw okazują się mieć całkiem nowe oblicze kulinarne.

Może ktoś się natchnie !! :-)




Składniki:
  • 1 batat (słodki ziemniak)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żólta
  • 1/3 pora
  • zioła: dowolne (rozmaryn, tymianek, oregano),sól
  • marynata do ziemniaka: sos sojowy, oliwa, osta i słodka papryka w proszku
  • oliwa




  1. Batata obrierz, pokrój i wymieszaj z marynatą (ok. 3 łyżki oliwy, 3 łyzki sosu i papryka - ilość według uznania).
  2. Papryki i pora pokrój.
  3. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą (olejem), dopraw dowolnymi ziołami i piecz  w temp. 160 stopni (termoobieg) ok. 40 minut.





2 komentarze:

  1. Mniam! :) Jeszcze nigdy batatów nie zapiekałam, ale słyszałam, że w takiej postaci są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne! naprawdę zapiekanka z pozoru zwyczajna, ale przez tego batata wyśmienita! fakt, że są to słodkie ziemniaki, więc by przełamać nieco tę słodycz dałam trochę ostrej papryki w marynacie i myślę, że to był strzał w 10 :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń