niedziela, 8 grudnia 2013

Krem czekoladowy z orzechami

Niedawno dostałam w prezencie ogromny worek orzechów włoskich :-)
Uwielbiam orzechy i zajadam się nimi na zdrowie hehe :)

Tym razem przemieniłam je w pyszny krem czekoladowy, idealny na kanapki, naleśniki bądź do wyjadania prosto ze słoika :-) Smaczna słodkość na zimowe wieczory. Ponadto magnezowa bomba, zbawienna dla naszego serducha :*




Składniki:

  • 2 kubki orzechów włoskich (moczonych uprzednio w wodzie przez 12 h)
  • ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • syrop klonowy (według uznania, ok. 3- 4 łyżki)
  • 100g roztopionej czekolady deserowej bezmlecznej
Wszystkie składniki utrzeć w malakserze na krem, mleka dodać tyle, by konsystencja była dość zwarta. W moim przypadku pozostały małe grudki orzechów, ale absolutnie nie przeszkadzały całości :D

Przełożyć krem do słoiczka i schłodzić w lodówce. Smacznego!!!! 




2 komentarze:

  1. Czy można zamiast syropu użyć brązowego cukru? Jeśli tak to ile mniej więcej łyżek cukru odpowiada 4-5 łyżkom syropu? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Y! domowa nutella! ale musi być pyszne!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń