środa, 4 grudnia 2013

Paprykowe burgery z wędzonym tofu

Dzisiaj mocno paprykowe i mocno rozgrzewające burgery z kaszą gryczaną i wędzonym serkiem tofu :-) Pikantne, aromatyczne i pomarańczowo - energetyczne! Smacznego! :D



Składniki (16 sztuk)

  • woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 160 g tofu wędzonego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pestek dyni
  • ok. 5 łyżek maki kukurydzianej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz
  • słodka czerwona papryka w proszku (ok. 1 łyżki)
  • ostra papryka w proszku (1/2 łyżeczki)
  • garam masala (1/2 łyżeczki)
  • kmin rzymski (1/2 łyżeczki)
  1. W misce wymieszaj kaszę z drobno pokrojonymi paprykami oraz startym na grubych oczkach serem tofu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pestki dyni.
  2. Następnie wszystko przypraw, dodaj siemię oraz mąkę (można dodać także bułki tartej, dosyp mąki lub bułki jeśli uznasz, że konsystencja jest zbyt sypka).
  3. Formuj burgery na blasze i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 25 - 30 minut.




2 komentarze: