poniedziałek, 2 grudnia 2013

Tajskie curry z pieczarkami

Dzisiaj proponuję curry tajskie, w moim przypadku przyrządzone na bazie pasty massaman, zawierającej między innymi charakterystyczne dla tej kuchni trawę cytrynową i galangal.
 Może nietypowo z pieczarkami, ale bardzo smacznie :-)



Składniki (4 porcje):
  • 450 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypior
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty massaman
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka curry (ja użyłam curry madras)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu pomarańczowego
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • ryż brązowy, nitki chili do przybrania (opcjonalnie)




  1. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i mieszaj energicznie ok. 2 minuty, by nie przypalić całości (możesz podlać ewentualnie wodą).
  2. Dodaj pokrojone pieczarki (każdą kroiłam na 6 - 8 części) i zalej przecierem pomidorowym. Całość gotuj na średnim ogniu ok. 7 minut.
  3. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe i pokrojony szczypior, zagotuj i zdejmij z ognia.
  4. Podaj z ryżem :-)
Smacznego :-)




2 komentarze: