niedziela, 12 stycznia 2014

Drożdżówka z jabłkiem

Z efektu jestem bardzo zadowolona :-) ciasto drożdżowe wyszło puszyste, miękkie, nie za słodkie - takie jak ma być. Robiłam też wersję z tym ciastem do bułek na słodko z budyniem i sprawdziło się równie idealnie.



Składniki:

  • zaczyn drożdżowy (ok. 1/2 kostki drożdży, pół szklanki mleka sojowego, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki mąki pszennej)
  • 500 g przesianej mąki pszennej
  • ok. 200 ml mleka sojowego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 jabłka
  1. W misce rozrób pokruszone drożdże z mlekiem, mąką i cukrem - odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób miękkie i elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk. Odstaw na godzinę.
  3. Po godzinie wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut, wyłóż na blachę i ułóż na wierzch kawałki jabłka. Piecz ok. 45 minut w temp. 160 stopni (termoobieg).


1 komentarz: