wtorek, 28 stycznia 2014

Pesto brokułowo - pietruszkowe

Oto moja kolejna propozycja na pyszne zielone pesto, idealne na obiad do makaronu bądź też w roli smarowidła do pieczywa :-)




Składniki:

  • 400 g brokułów  mrożonych (ok. 450 g) (ugotowanych do miękkości)
  • 2 natki pietruszki
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych
  • 1/2 kostki naturalnego tofu (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • starty imbir (plasterek ok. 2cm)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zmiksuj w robocie najpierw ziarna i orzechy, następnie dodaj resztę składników i ucieraj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Podaję to pesto z podsmżoną cebulką i słodką papryką do makaronu, wierzch posypuję dodatkowo płatkami drożdżowymi. Mniam :-)









Na dobranoc moje chłopaki - pasiaki :* Kocham !!!



3 komentarze: