poniedziałek, 13 stycznia 2014

Placek orzechowy z jagodami goji

Ciacho na szybko, dla zabieganych :-)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka orzechowego lub innego roślinnego (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich (plus ewentualnie kilka do przybrania)
  • 1/2 szklanki jagód goji
  • 1/2 szklanki rodzynek (obtoczonych w mące)
Mąkę, mleko, olej, cukier, sodę, proszek i kakao utrzyj na puszystą masę w mikserze, dodaj orzechy, jagody i rodzynki. Wymieszaj. Następnie wyłóż na okragłą tortownicę, na wierzch ułóż kilka orzechów i piecz w temp. 160 stopni (termoobieg) przez 35 - 40 minut.






3 komentarze: