środa, 8 stycznia 2014

Ziołowa polenta

Polenta to rodzaj  mamałygi, wywodzi się z włoskiej kuchni ludowej i na ogół przygotowuje się ją
z kaszy kukurydzianej.
Jest to świetna odmiana i zamiennik ziemniaków, kasz i makaronów :-)

Można podawać ją z sosami np. pomidorowym, pieczarkowym lub ze śmietaną roślinną.
Fajnie smakuje też z ketchupem :D Do tego duuużo surówki i obiad gotowy!

Sycące, zdrowe i bezglutenowe.





Składniki:

  • 2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 5 szklanek wody
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • majeranek, oregano, tymianek, bazylia (ilość weług uznania)
  • oliwa z oliwek
  1. Na oliwie podsamaż pokrojone drobno cebulę i paprykę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodaj nieco posiekanego szczypiorku.
  2. Zagotuj lekko osoloną wodę, wsyp do gotującej się kaszę i energicznie mieszaj, aż kasza zgęstnieje. Gotuj jeszcze ok. 3 minuty.
  3. Dodaj cebulę, paprykę i szczypiorek z patelni. Wymieszaj.
  4. Masę wylej do tortownicy i odstaw na kilka godzin do ostygnięcia i stężenia (ja wstawiłam na noc do lodówki).
  5. Pokrój na trójkąty i każdy kawałek zgrilluj na patelni grillowej bądź w piekarniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz