czwartek, 20 lutego 2014

Soja po włosku

A to moja wariacja na temat sosu pomidorowego, w tym wydaniu z soją i oliwkami :-) Danie jest proste, w zasadzie chodzi o to by odczarować nieco soję z jej azjatyckich smaków i przyrządzić na sposób włoski z całym aromatem śródziemnomorskich ziół i przypraw.

Tanio, szybko i zdrowo.



Składniki:

  • soja ( ja użyłam "sojowych flaczków), 140g opakowanie; ale mogą być równie dobrze pokrojone na paski kotlety), namoczona w bulionie do miękkości
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka zielonych oliwek
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych
  • zioła suszone lub świeże: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (ilość według uznania :))
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • sól, szczypta cukru
  1. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnkek, dodaj namoczoną w bulionie soję. Smaż ok. minutę - dwie, często mieszając.
  2. Dodaj bulion, pomidory, oliwki oraz zioła i gotuj sos aż pomidory się rozpadną, a woda odparuje.
  3. Na koniec dodaj płatki drożdżowe,cukier i sól do smaku. Podaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki, ewentualnie posyp jeszcze wierzch płatkami drożdżowymi.



4 komentarze:

  1. na prawdę niezły obiadek :) serdecznie pozdrawiam autora!
    dlakieszeni

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pozdrawiam serdecznie :) świetnie to wygląda :) przeprowadzki

    OdpowiedzUsuń
  4. Granulat sojowy się nada:) świetny przepis:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń