środa, 19 lutego 2014

Zupa dahl

Dahl to hinduska zupa, której podstawę stanowi czerwona soczewica, pomidory oraz rozgrzewające i aromatyczne przyprawy. Jest gęsta, pożywna i naprawdę pyszna. Moja rodzinka ją uwielbia, a wersję łagodnie doprawioną zajada ze smakiem również mój  15- miesięczny synek :-)



Składniki (duży garnek, ok. 6 porcji):

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża puszka pomidorów krojonych
  • duża puszka mleczka kokosowego (ok. 400 ml)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 3 szklanki  wody
  • łyżeczka startego imbiru
  • sól
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 lyżeczki chili
  • 1 łyżeczka zmielonych zieren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • oliwa
  • natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:

  1. W dużym garnku lub patelni wok rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, imbir czosnek oraz przyprawy (prócz soli), wszystko energicznie wymieszaj by się nie przypaliło  i podsmaż ok. minutę, dwie.
  2. Dodaj pomidory w puszce oraz soczewicę, wymieszaj i zalej wodą. Wszystko gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż soczewica napęcznieje i zmieknie (ok. 20 - 30 minut).  Dolej wody jeśli uznasz że soczewica potrzebuje jej więcej (zupa jest zbyt gęsta).
  3. Dodaj mleczko kokosowe, sól do smaku i wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 5 - 10 minut.
  4. Gotową zupę podaj samą bądź na przykład z pełnoziarnistym ryżem i posyp natką pietruszki.
Smacznego :-)







1 komentarz: