czwartek, 1 października 2015

Pesto koperkowe

A może zielone pesto z koperku?
Sprawdzi się do makaronu z dodatkiem pomidorków koktajlowych :)

Koperek niedoceniany niestety w polskiej kuchni, traktowany po macoszemu do ziemniaków i zup jako dodatek. A tymczasem warto posmakować go w nieco innej odsłonie z uwagi na walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne.


Składniki:

  • pęczek świeżego koperku
  • 1/2 szklanki namoczonych uprzednio w ciepłej wodzie pestek dyni (ok. 30 minut)
  • 2-3 ząbki czosnku (przy 3 pesto jest mocno czosnkowe, co kto lubi:))
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wegańskiego parmezanu z tego  przepisu (ewentualnie same płatki drożdżowe)
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz
Składniki zmiksować w malakserze :)
Pesto jest bardzo esencjonalne, wystarczy jego niewielka ilość na porcję makaronu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz