czwartek, 15 października 2015

Wegańskie herbatniki z cynamonem





Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (plus kilka garści do posypania przy wyrabianiu ciasta)
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (nada ciastkom orzechowego smaku)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek mleka roślinnego (ilość w zależności od konsystencji)
Wykonanie: Z podanych składników wyrób ciasto, dolewaj mleka bądź dosypuj tyle mąki, by ciasto zagniotło się w jednolitą kulę. Następnie podziel je na 4 części i każdą z nich rozwałkuj (wspomagając się mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste i delikatne, łatwo się rwie) i wykrawaj herbatniki przy użyciu foremki. Piecz ok. 9-10 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).

Smacznego! :)




2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne, ale bardzo kruche. Nie wiem, czy to kwestia braku jajka. Ponieważ nie jesteśmy weganami, to na drugi raz spróbuję z jajem. Fajny przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. no niestety sama konsystencja ciasteczek nie każdemu może przypaść do gustu, fakt są kruche - cieszę się,ze nadrabiają smakiem :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń